3 Nisan 2018 Salı

thumbnail

Pil Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?


Pil Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar 

Hayatımızı kolaylaştıran her teknolojik üründe görülebildiği gibi pillerin de bilhassa bilinçsiz kullanılması ve atıklarının gereği şekilde kontrol edilmemesi sonucunda çevreye oldukça önemli zararlar verdiği görülmektedir. 

Doğru akımda düşük bir güç vermelerine ve sağladıkları enerjinin çok daha pahalı olmasına karşılık, pillerin kolayca taşınabilir özerk üreteçler olma üstünlüğü vardır. 

Uygulamaları, askerî alanda (güdümlü ve balistik mermilerin, torpidoların itme sistemleri) olduğu kadar sivil alanda da (radyo alıcılarını, teypleri, tıraş makinelerini, kameraları, aydınlatma düzeneklerini, oyuncakları vb. beslemede) oldukça yaygındır. 

Saatlerin, elektronik oyunların, cep hesap makinelerinin ve cep telefonlarının gelişmesiyle minyatür pillere yeni pazarlar açılmıştır. 

1- Çocukların pillerle oynamasına kesinlikle müsaade edilmemelidir. 

2- Özellikle iç dirençleri düşük pillerin (örneğin Ni - Cd türleri gibi) para, bilezik, yüzük veya diğer madeni eşyalarla kısa devre yapması sonucunda ortaya çıkan yüksek sıcaklıklar yanıklara yol açabilir. 

3- Düğme tipi veya küçük boy pillerin yutulması halinde derhal tıbbi müdahale gereklidir. 

4- Küçük çocukların oynadıkları pilli oyuncakların, pil yuvalarının emniyetli bir şekilde kapalı olduğu kontrol edilmelidir. 

5- Pilleri (+) ve (-) kutuplarının kullanıldıkları cihaza doğru biçimde yerleştirilmeleri son derece önemlidir. 

6- Şarj edilemeyen türdeki piller herhangi bir şekilde kesinlikle şarj işlemine tabi tutulmamalıdır. 

7- Kullanılmış piller, hayatiyet kazandırmak için kesinlikle ısıtılmamalıdır. 

8- Piller ateşe atılmamalıdır.

9- Piller parçalanmamalıdır. 

10- Piller çöpe atılmamalıdır. Pil toplama kutularına atılıp çevreye zarar vermeleri engellenmelidir.

11- Pil içerisindeki kimyasal maddeler zehirli olduğu için aktığında temas etmekten kaçınılmalıdır. Temas edildiğinde bol su ile yıkanmalıdır.

12- Cihazınızdaki pillerin tamamı aynı anda değiştirilmelidir. Yeni pillerle kısmen kullanılmış piller bir arada çalıştırılmamalı ve farklı markalarda piller beraber kullanılmamalıdır. Aksi takdirde pillerin akma ihtimali çoğalacaktır. Bu ise cihazın arızalanmasına ve çevre kirliliğine yol açacaktır. 

13- Şarj edilebilir pil ve batarya bloklarının özel durumlar haricinde 0°C’nin altında ve 40°C’nin üstündeki sıcaklıklarda şarj edilmeleri tavsiye edilmez.
Tags :

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

About