25 Nisan 2019 Perşembe

thumbnail

Charlie’nin Çikolata Fabrikası (Roald Dahl) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili

Kitabın Adı : Charlie’nin Çikolata Fabrikası

Kitabın Yazarı : Roald Dahl

Kitabın Özeti :


Charlie ve ailesi yoksuldur. Sürekli yatakta olan, kalkmaya mecali olmayan dedeleri, anane ve babaannesiyle hep beraber yaşarlar. Evde sadece Charlie’nin babası çalışır. Bay Bucket diş macunu fabrikasında diş macunu tüplerine kapak takıyor ve oradaki maaşı zar zor ailesini geçindirmeye yetiyor. Yemek zamanlarında herkese bir tabak ancak yemek düşüyor ve çoğunlukla da aynı yemekleri yiyorlar.

Charlie çikolatayı çok seviyor; ama sadece yılda bir defa doğum günlerinde yiyebiliyor. Charlie doğum günlerinde aldığı çikolatayı yemeye kıyamayarak bir ayda ancak bitiriyor. Charlie akşamları yarım saat hikaye dinlemek için Joe dedesinin yanına gidiyor. Çocuk içeri girince hepsi yataklarında doğrulup sohbeti dinliyorlar.

Doksan altı buçuk yaşında olan Joe dede ailenin en yaşlısı. Joe dede Charlie’ye mahallelerinin az ötesinde olan Wonka çikolata fabrikasını anlatıyor. Fabrikanın yüksek duvarları var, sürekli duman tütüyor; ama kapısı hep kapalı oraya giren bir daha çıkmıyor. Charlie orayı daha çok merak ediyor. İşten dönen Bay Bucket, gazete haberini gösterir “Wonka fabrikası en sonunda birkaç talihli için yeniden açılıyor.”

Haberin içeriğini okuyan aile beş talihli kişinin altın bileti bularak fabrikayı gezebileceğini öğrenir. Charlie ve Joe dedeyi büyük bir heyecan sarar. Charlie hem sevinir hem üzülür. Çok fazla çikolata alamadığı için bileti bulamayacağını düşünür. Joe dede ise umudunu hiç kaybetmez. Charlie’nin doğum gününde çikolata alıp heyecanla açarlar; ama bileti bulamazlar. Sonra Joe dede kenarda biriktirdiği son parasını da çikolata alması için torununa verir. Onda da bilet çıkmaz. Bu arada biletleri bulan talihliler bir bir ekranlara çıkar.

Bileti ilk bulan Augustus Gloop adında aç gözlü bir türlü doymak bilmeyen bir oğlan bulur. İkinci bileti tek çocuk olan ve anne babasının çok şımarttığı bir kız Veruca Salt bulur. Üçüncü bileti sabahtan akşama kadar çiklet çiğneyen Violet Beauregarde bulur. Dördüncü bileti televizyon izlemekten başka bir şey bilmeyen Mike Teavee bulur. Charlie bir gün gezerken yolda para bulur; alıp almamak konusunda kararsız kalır. Sonra parayı alır ve doğruca bakkala giderek çikolata alır. İkinci çikolatada bileti bulan Charlie çok sevinir.

Bakkal da kendi sattığı çikolatadan bilet çıkınca çok sevinir. Charlie’nin etrafına duyan herkes toplanır. Bakkal Charlie’yi kalabalıktan kurtarır ve eve gitmesini sağlar. Eve neşe içinde giden çocuk artık fabrikayı gezebilecektir. Sabah erkenden Joe dedesiyle fabrikanın yolunu tutar. Diğer çocuklar anne ve babasıyla geziye geldiler. Bay Wonka misafirlerine fabrikayı gezdirirken misafirler fabrika çalışanları orta boy bebekten büyük olan Umpa Lumpaları görüp şaşırırlar.

Wonka çalışanlarını Lumpa ülkesinden getirmiş. Ülkelerinde yeşil tırtıl yiyerek beslenen Umpa Lumpaların en sevdikleri yiyecek kahve çekirdeğidir. Wonka’nın çalışma koşullarını kabul eden Umpalar fabrikaya gelirler. Erkek Umpa Lumpalar geyik derisinden kıyafet giyerken kadınlar vücutlarını ağaç yaprakları ile örtüp her gün yaprakları değiştirirler. Çocuklar ise çıplak gezerler.

Çikolata akan ırmaktan çikolata yemeye çalışan Gloop ırmağın akıntısına kapılarak gider. Annesi ve babası da onu aramaya koyulur. Yola dört çocukla devam ederler. Violet de çiklet odasında kendisini tutamaz, Wonka’nın sözlerini dinlemez ve çiklet çiğner. Çikleti çiğnedikçe şişen kızı Umpa Lumpalar sıkmaya götürür. Anne babası da kızlarının peşinden gider. Fabrikayı üç çocukla beraber gezmeye devam ederler.

Ceviz odasının önünden geçerken içerde sincapları görürler. Veruca babasından sincap almasını ister ve içeri girer. Sincaplar küçük kızı yakalar ve onu ceviz sanıp çürük mü sağlam mı diye yere vurmaya başlarlar. Anne babası da peşinden gider. Bir yaramaz çocuk daha gider. Mike da tele çikolata odasında çikolatalar gibi ışınlanmak ister ve zıplar. Geri döndüğünde parmak kadar kalır. O da elenir. Geriye Joe dede ve Charlie kalır.

Wonka artık geznin amacını açıklar. Wonka yaşlanmaktadır ve kimsesi yoktur. Kendisinden sonra da fabrikasının üretime devam edebilmesi için onu yetiştirecek bir çocuk arar ve bu şanslı kişi Charlie’dir. Charlie anlam veremez, çok şaşırır. Tek başına fabrikaya gelip yaşayamayacağını evdeki herkesin gelmesi gerektiğini söyler. Evin büyükleri gitmek istemez, yataktan çıkmayacaklarını söylerler. Wonka aile fertlerini asansörün içine yatakla beraber alarak havalanır ve fabrikaya varırlar.


Charlie’nin Çikolata Fabrikası (Roald Dahl) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları ve Cevap Anahtarı 25- 50 ve Cevap Anahtarı için tıklayınız...

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

About