29 Nisan 2019 Pazartesi

thumbnail

Güneşi Uyandıralım (Jose Mauro De Vosconcelos) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili


Kitabın Adı : Güneşi Uyandıralım

Kitabın Yazarı : Jose Mauro De Vosconcelos

Kitap Hakkında Bilgi :

Güneşi Uyandıralım kitabında Zeze biraz daha büyümüş ve romanda artık 11 yaşındadır. Ailesi, onun daha iyi bir yaşam sürmesi ve eğitim görmesi için zengin bir aileye evlatlık olarak verir. Tek dostu ve sırdaşı şeker portakalını kaybetmesinin acısı üzerine bir de ailesinden kopması eklenir.

Zeze yeni ailesinde de umduğu aile sıcaklığını bulamaz. Bunun üzerine kendisine dost olarak evin aşçısını seçer. Zamanının büyük bir kısmını Dadada ile geçirir. Şeker portakalı ağacının yerini ise Adam adını verdiği kurbağa alır. Zeze tüm dertlerini ve sırlarını artık kurbağası ile paylaşır.

Güneşi Uyandıralım romanı ile bu kez çocukluk sorunlarının yerine ergenlik sorunları alıyor ve Jose Mauro De Vasconcelos yine kendine has üslubu ile okurlara ergenliğin acı hikayelerini sunuyor. Zeze yeni kitapta aşkı ve aşık acısını da tadıyor. Tabi ki yine en zor yoldan bunu yapıyor.

Kitabın Özeti :


Şeker Portakalı ile aklımıza kazınan Zezé Güneşi Uyandıralım ile tekrar karşımıza çıkıyor. Zezé artık 11 yaşındadır ve zengin bir aileye evlatlık verilmiştir. Bir gün yatarken bir ses duyar. Bu bir cururu kurbağasıdır. Ona yardım edeceğini söyler ve Zezé'nin kalbinin olduğu yere yerleşir.

Zezé okula gidemeyecek kadar hastadır. Zatüre olmuştur. Bir hafta sonra iyileşir ve okula geri döner. Artık kalbinin yerini dolduran kurbağası Adam'a her yeri gösterebilecektir. Okula dönüşünü Peder Fayolle büyük bir sevinçle karşılamıştır. Zezé Peder fayolle'ye kalbindeki kurbağası hakkındakileri anlatır. Eve geldiğinde piyona çalması gerekmektedir. Piyanosunun ismi Joãnzinho'dur.

Hafta sonu geldiğinde Zezé sinemaya gitmek için evden ayrılır. Gitmesi gereken film yerine A Bedtime Story adlı diğer filme girer. Bu filmdeki başrol Maurice Chevalier'in babası olmasına karar verir. Artık Zezé'nin düşsel bir babası olmuştur. Maurice film çalışmalarından dolayı onu sık sık ziyaret edememektedir. Zezé onun da Portekizli Manuek Valadares gibi ölmesinden korkmaktadır. Ama Maurice artık Zezé'nin ona ihtiyacı olmayacağı güne kadar onunla kalacaktır.

Zezé'nin okulunda öğrenciler sıcak günlerde bile üniformayı çenelerine kadar iliklenmiş olarak giymek zorundadırlar. Ama Zezé bu şekilde giymek istememektedir. Artık gömleğinin yakasını açarak giymektedir ki okul müdürü onu yakalar. Zezé yine de fırsat buldukça o şekilde giymektedir. Bu yüzden başı belaya girer. Ama öğretmenler yaptıkları toplantıda Zezé'yi haklı bulurlar. Üniformaların da değiştirilmesine karar verilir.

Zezé'nin babası ameliyat olmak zorundadır. Bu sırada Zezé okul yurdunda kalmak zorundadır. Ama bu onun için bir tatil gibi olmuştur çünkü bu sürede istediğini yapabilmiştir.

Zezé babasının söylediği bir laftan dolayı alınmıştır. Ağlama krizlerine girmektedir. Onun yaşındaki bir çocuk için bu çok büyük bir acıdır. Eve gitmek istememektedir. Ama okuldaki bir Peder'in ona kızmasıyla eve dönmüştür. Ama babasıyla arasına bir soğukluk girmiştir.

Zezé ve ailesi yeni bir eve taşınır. Şeytan yine Zezé'nin kulağına fısıldamaktadır. Zezé komşularının bahçesinden gizlice meyve toplamaktadır ve gözünü yeni yetişmekte olan bir papayaya dikmiştir. Komşu kadın her gün papayayı kontrol etmektedir. Ama Zezé onu gizlice koparmayı başarır ve yer.

Eski Zezé geri dönmüştür. Sürekli yeni bir yaramazlık peşindedir. Yeni merakı akşamları Manuel Machado'nın ormanlarına girmektir. Eğlence için acılı bir ruh gibi davranmaya karar verir. Ormanda çıkardığı sesler büyük yankı toplar. Herkes bu olayı konuşuyordur. Bir gün aşçıları Dadada onu yakalar bu oyuna son vermek zorunda kalır.

Zezé eskisi gibi değildir. Artık Maurice de onun ziyaretine pek gelmemektedir. Ve kurbağası Adam da gitme çalışmaları yapmaktadır. Çünkü Zezé'nin artık onsuz yapabileceğini ve yüreğindeki umut güneşini tek başına uyandırabileceğini anlamıştır. Sonuçta Zezé büyümüştür. Ve aşk gibi yeni duygular da keşfetmişti.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

About