21 Haziran 2019 Cuma

thumbnail

Macbeth (William Shakespeare) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili


Kitabın Adı : Macbeth

Kitabın Yazarı : William Shakespeare

Kitabın Konusu :

Bu tiyatro oyunu, sahte sözlere aldanarak idareyi yanlış evlatlarına veren bir kral ve kontun dramları üzerine kuruludur. Her iki karakter de sahte sözlere, yalan ve riyaya aldanarak içten ve gerçekten seven evlatlarını dışlamışlardır. Sonunda her ikisi de kendi elleriyle sonlarını hazırlamışlardır.

Kitabın Özeti :

Üç Cadı, yağmur ve şimşekler arasında konuşmaktadır. Bu üç cadı Macbet ile buluşmaya karar verirler. Bu sırada yaralı bir asker, İskoç Kralı Duncan’a, yaklaşarak Macbeth ve Banquo’nun Norveç ve İrlanda güçlerini bozguna uğrattıklarını haber verir.

Zafer kazanmış olan Macbeth ve Banquo, gezinirken o üç Cadı onların yanına gelir. Cadıların üçü de ayrı yarı Macbeth’i selâmlar.

İlk Cadı Glamis Baronu Macbeth;
ikincisi, Cawdor Baronu Macbeth;
üçüncüsü ise Kral Macbeth diye selamlamıştır.

Cadılar, Macbeth’in yanındaki Banquo’ya da bir kraliyet ailesi kuracağını müjdeler.

Macbeth ve Banquo cadıların neden böyle söylediklerini düşünüp dururlarken Cadılar ortadan kaybolmuştur.

O sırada Baron Ross, yanlarına gelir. Kral tarafından gönderildiğini ve Macbeth’in Kral tarafından Cawdor Baronluğu rütbesine yükseltildiğini müjdeler. İlk Cadı’nın yaptığı kehanet çok geçmeden yerine gelmiştir. Bunun sonucunda Macbeth de kral olacağını düşünmeye başlar.

Macbeth, hemen oturup karısına bir mektup yazarak olanları anlatır. Cadıların en sonunda Kral olacağını da söylediklerini yazar. Mektubu okuyan karısı da hemen hırsa kapılmıştır. Macbeth’in karısı kraliçe olarak anılmak düşlerini kurmaya başlamıştır. Zaten üzerinden çok geçmeden ona bir fırsat çıkmıştır. Kral Duncan, bir haber salmış Macbeth’in Inverness’deki şatosunda bir müddet kalmak istediğini bildirmiştir. Macbeth’in karısı Lady Macbeth’in aklına derhal bir fikir gelmiştir. Şatolarına gelen Kral Duncan’ı öldürüp kocasının tahta gidecek yolunu açmaya karar vermiştir. Lady Macbeth, kocası Macbeth’e bu düşüncesini açıklar. Macbeth, kralı öldürmek fikrini pek benimsemez ve çok sevdiği kralını öldürmek fikrine karşı çıkar. Fakat karısı en sonunda Kralı öldürmek konusunda kocasını ikna eder.

Kral şatoya gelmiş ve karısı tarafından ikna edilen Macbeth, Kral Duncan’a büyük bir ziyafet vermiştir. Ziyafet sonrasında kral odasına çekilir. Macbeth karısının hazırladığı plana göre hareket ederek gece geç saatlerde Kral Duncan’ı öldürür. Lady Macbeth de Kral’ın odasında kalan görevlilerin kılıçlarını kralın kanına bulayıp kralın uşaklarının üzerine bırakır. Herkes kralı öldürenlerin kralın adamları olduğunu düşünecektir.

Ertesi sabah, bir İskoç asilzade Lennox ile Fife Baronu Macduff şatoya gelmişler ve Kral Duncan ile görüşmek istediklerini söylemişlerdir. Macbeth de Kral’ın bu misafirlerini alarak kralın odasına götürür ve Duncan’ın cesediyle karşılaşırlar. Bunun üzerine Macbeth, Kralı öldürdükleri suçlaması ile kapıdaki uşakları öldürür. Fakat bu olaydan şüphe duyan Duncan’ın oğlu olan Prens Malcolm, İngiltere’ye; kardeşi Donalbain ise İrlanda’ya kaçmışlardır. Kral ölmüş ve varisleri de kaçmıştır. Bu nedenle herkes kralı öldürten kişilerin Duncan’ın veliahtları olduğunu düşünmeye başlamış, hiç kimse Macbet ve karısından kuşkulanmamıştır. Veliahtların da ani olarak kaçmaları nedeni ile kralın akrabası olan Macbeth, kendisinin İskoç Kral’ı olduğunu ilan eder. Böylece Cadıların kehanetleri harfiyen çıkmış olur.

Fakat bu defa Macbeth’in kafasını cadıları diğer kehaneti kemirmeye başlamıştır. Yakın dostu Banquo’nun kralların atası olacağı fikrinden hoşnut olmayan Macbeth, Banquo’yu da öldürmeye karar verir. Bir elçi ve bir casus göndererek onu kraliyet yemeğine çağırır. Banquo, davete katılmayı kabul eder. Casusu da Banquo’nun oğlu Fleance‘yi de yanına alıp gelecekleri saati ve yerleri öğrenip Macbeth’e haber verir. Bunun üzerine Macbeth, arkadaşı Banquo ile oğlu Fleance’ı öldürmesi için adamlarını gönderir. Macbeth’in adamları Banquo’yu öldürmeyi başarmış ama oğlunu ellerinden kaçırmışlardır. O akşamki yemekte çok garip bir olay olmuş, Banquo’nun hayaleti ortaya çıkarak Macbeth’in tahtına oturmuştur.

Bu olaydan çok korkan Macbeth, Cadıların yanına gider. Cadılar, Macbeth’e Macduff’a dikkat etmesini söylerler, Macbeth’e bir kadın tarafından doğurulan hiç kimsenin zarar veremeyeceğini de müjdelerler. Büyük Birnam Ormanı’nın Dunsinane Tepesi’ne gelmediği sürece Macbeth’in kaybolmayacağını da söylerler. Bunun üzerine Macbeth, Macduff’ın şatosundaki herkesi Macduff’ın karısı ve çocukları da dahil katleder. Fakat Macduf şato da olmadığı için kurtulmuştur.

Macbeth, kendine tehdit olabilecek olasılıkları ortadan kaldırdığı halde Lady Macbeth vicdan azabı duymaya başlamış ellerinden kan izleri çıkmaya başlamıştır. Üstelik Büyük Birnam Ormanı’nın Dunsinane Tepesi’ne gelme ihtimali de yoktur.

Fakat İngiltere‘ye sığınmış olan Kral Duncan’ın oğlu Malcolm ve Duncan’ın dostu Macduff, Macbeth ve Lady Macbeth’i ortadan kaldırmak için ordu hazırlamaya başlamışlardır. Malcolm, Macduff ve İngiliz Siward birlikte bir ordu kurarak Dunsinane Şatosu’nu kuşatırlar. Birleşik ordu Birnam Ormanı’na gelerek konaklar. Komutanlar askerlere ağaçları kesip, dalları kamuflaj olarak kullanıp şatoya saldırmalarını emreder. Askerler dalları keserek kamuflaj yapar. Ordu bu şekilde Şatoya doğru ilerler. Bu sırada çıldıran Lady Macbeth ölmüştür. Macbeth’de karısının başında beklemektedir. Bu sırada bir asker Macbeth’e gelerek ordunun Birnam Ormanı’nın Dunsinane Tepesi’ne doğru geldiğini haber verir. Macbeth, cadıların kehanetinin geldiğini anlar.

Malcom‘ın ordusu şatoya girmiş, Macbeth, İngiliz komutanı Siward’ın oğlunu öldürmüştür. Macbeth, Macduff’la da karşı karşıya kalır. Ancak Macbeth, bir kadın tarafından doğurulmuş biri tarafından öldürülemeyeceğini bildiği için bunu Macduff’a söyler. Bunun üzerine Macduff, “annemin rahminden / Vakitsiz koparıldım” diyerek, Macbeth’e saldırır. Macduff, Macbeth’in, kafasını kesip eline alır.

En sonunda Kral Duncan’ın oğlu Malcolm, İskoç Kralı olarak tahta çıkar.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

About