14 Eylül 2019 Cumartesi

thumbnail

Tom Amca’nın Kulübesi (Harriet Beecher Stowe) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili


Kitabın Adı : Tom Amca’nın Kulübesi

Kitabın Yazarı : Harriet Beecher Stowe

Kitap Hakkında Bilgi :

Eser 1852 yılında yayınlanmıştır. Kitap, köleliğin korkunçluğunu, insan doğasına aykırılığını, ahlaki ve dini açıdan da yanlış olduğunu dile getirir. Eser, bütün kölelerin özgürlükleri ve gelecekleri yoktur mesajını vermektedir. İnsanların bir mal gibi alınıp satılmasına, hayatlarının tahakküm altına alınmasına şiddetle karşı çıkar. İnsanlar arasında dil, din, ırk ve renk ayrımına karşı çıkar. “ Tüm insanların eşit haklara sahip olmalıdır. İnsanların özgürlüğünü korumak, özgür değilse, özgürlüğünü kurtarması gereken her şeyi yapmak insanın ve ahlakın hedefidir”.

Kitabın Özeti :

Tom, beyaz bir çiftlik sahibinin yanında çalışan ve yaşlı bir zenci köledir. Kendisine ait birçok kölesi olan Shelby isimli patronu, maddi güçlüklere girmiş ve bazı kölelerini satışa çıkarmak zorunda kalmıştır. Satmak istediği kölelerin içinde kendisine uzun yıllar hizmet etmiş olan, dürüst, uzun boylu, yakışıklı bir zenci olan Tom da vardır. Tom Amca herkes tarafından sevilen, sayılan dürüst birisidir. Tom Amca bir kulübede yaşar, orası Tom Amca’nın kulübesidir.

Yüzünde ağır ve ciddi ifadesi olan ve zencilere ait tüm karakteristik özelliklere de sahip tir. Shelby, Tom’u satacağı kişi ile pazarlık yapmak üzere buluşur. Ama Tom’a istenen para köle alıcısına çok gelmiştir. Köle tüccarı, Patron Shelby’den, verdiği paraya karşılık bir iki köle daha talep eder. Aralarında konuşurken yanlarına Köle Eliza’nın melez oğlu Harry adında küçük bir melez çocuk girer. Ona şarkı söyletir eğlenirler. Harry’i aramak için annesi de içeri girmiştir. Bunun üzerine köle almak için oraya gelen adam Harry ile annesini de satın almak ister.

Shelby ise o köle kadını satamayacağını, çünkü karısının bu köleyi çok sevdiğini söyler. Köle tüccarı, bu defa da kadının çocuğu olan Harry’i satın almak ister. Sahlby ise çocuğu verebileceğini söyleyince Harry’in annesi Eliza bu konuşmaları duymuş ve çocuğu da alıp kaçmak ister. Ertesi sabah bu düşüncesini gerçekleştiri ve Eliza çocuğu Harry’i alarak kaçar. Eliza, Tom’a da kaçmayı teklif eder. Fakat Tom efendisinin güvenini sarsmamak için kaçmayı reddeder. Eliza’nın kaçtığını haber alan Harley, onun peşine düşmüştür. Eliza’ya acıyan bir adam onu senatörün evine gönderir. Yufka yürekli bir insan olan senatör onu güvenli bir yere götürür. Eliza sığındığı bu evde kocası George’un kölelikten kurtulduğunu öğrenir. Bu evdeki insanlar kocasını bularak Eliza’nın yanına getirirler. Kocası Eliza'yı ve oğlunu alarak ılık değiştirtip hep birlikte kaçarlar.

Tom Amca ise karısı ve çocuğundan ayrılarak kendisinin yeni bir patrona satılması için köle tüccarıyla kulübesinden ayrılır. Ailesinden ve çiftlikten ayrıldığına çok üzülen Tom Amca, yeni efendisinin emirlerine karşı gelmez. Mississippi Nehri üzerinden giden bir gemiye binerek, bilinmezliğe doğru yola çıkar. Nehri geçerken teknede zengin bir ailesi olan küçük Eva ile tanışır. Eva sohbet ettiği Tom Amcayı çok sever.

Babasına Tom Amcayı, köle tüccarından satın almaya ikna ettireceğini söyler. Tom amca buna sevinir ve minnettar kalır. Eva’nın babası iyi kalpli, merhametli zengin bir insandır. Kızının isteği üzerine Tom’u köle tüccarı Harley’den satın alıp evlerine getirir. Eva’nın babası Tom Amcayı arabacı olarak çalıştırmaya başlar. Tom ailesinden ayrı kalma problemi dışında çok mutludur. Hatta yeni patronundan azad edilme sözünü bile almıştır.

Zengin bir eve satılmış olan Tom temiz giysiler giymeye başlamıştır. Görevi evin kızı Eva ile ilgilenmektir. Fakat Eva ölümcül bir hastalığa yakalanmış ve tedavileri hiç sonuç vermemektedir. İyi kalpli Eva, kölelerin durumlarına çok üzülmektedir. Hatta kendisi öldükten sonra babasının köleleri serbest bırakmasını babasından rica etmiştir. Zaten bu ricasından ve son arzusundan birkaç gün sonra Eva ölür. Tom efendisini hiç yalnız bırakmamaktadır. Efendisi Tom’u azat etmek istemekte fakat Tom efendisini bu haliyle yalnız bırakmayı doğru bulmamaktadır. Garip bir tesadüf sonucu efendisi bir kavgayı ayırmaya çalışırken bıçaklanmış ve ölmüştür. Tom Amca’nın da özgürlüğüne kavuşma hayalleri suya düşmüştür.

Eva’nın babası ölünce Eva’nın annesi Tom’u acımasız bir adama satar. Yeni patron çok acımasız ve kötü bir insandır. Karısı da aksine çok iyi kalpli ve merhametlidir. Karısı kölelere yapılan işkencelere üzülmekten kendini alamaz. Tom amca yapılan her türlü kötülüğe karşın dürüst ve itaatkar olmaya devam eder. Yıllar sonra kötü patron ölür. Karısı Tom amcanın ölümünden sonra bütün köleleri azat eder.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

About