13 Kasım 2019 Çarşamba

Babamın Battaniyesi (Sara Şahinkanat) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili


Kitabın Adı : Babamın Battaniyesi

Kitabın Yazarı : Sara Şahinkanat

Kitabı Resimleyen : Ayşe İnan Alican

Kitap Hakkında Bilgi :

Evde canınız çok mu sıkıldı? Zaman geçmek bilmiyor mu? Olsun.

İki kardeş babalarının battaniyesiyle öyle eğleniyorlar ki, zaman neşeyle akıp gidiyor, şiş göbekler iniyor. Bu battaniye başka battaniyelere benzemiyor, türlü türlü maceraya götürüyor. Babanın müthiş hayal gücüyle canlanan battaniye çocukların rengârenk hayalleriyle bir araya geliyor. Babalar çocuklarıyla böyle vakit geçirirse, maceralar bitmez tükenmez.

Çocuklarla hep anneler ilgilenecek değil ya? Babayla yaşanan maceralar bir harika.

Babamın Battaniyesi bize her evde bulunabilecek eşyaların, çocukların zevkle vakit geçirebileceği oyun malzemesine dönüşebileceğini, oyun kurmak için pahalı oyuncaklara, tematik parklara ihtiyaç olmadığını, ilgi ve hayal gücünün oyun kurmak için yeterli olduğunu hatırlatıyor. Ayşe İnan’ın, Sara Şahinkanat’ın hikayeleriyle bütünleştirdiğimiz incelikli çizimleriyle hayat bulan Babamın Battaniyesi 3 yaş üstü okuyucusunu bekliyor. 

Kitabın Özeti :

Kitap ilk okuyuşta Sara Şahinkanat’ın “Annemin Çantası” isimli hikâyesini anımsatıyor. Babamın Battaniyesi de kendisine sıkı bir kitle oluşturabilecek kadar sıcak bir hikaye.

Kitap bir tencere yaprak sarıp çocuklarının karnını doyurmuş bir baba figürüyle açılıyor. Yemeğin ardından oyuna sıra geliyor. Babamız yine başrolde. Bir battaniye ile oyun kuruyor.

Battaniye önce bir çadıra dönüşüyor, herkes Kızılderili oluyor.

Sonra bir sala dönüşüyor ve aç bir köpekbalığına karşı türlü maceralara yelken açılıyor.

Battaniye salıncak oluyor ardından. Herkes sallanıyor sırayla.

En sonunda ise ağaçta mahsur kalmış bir kedi için bir branda oluyor. İki kardeş ve baba birer itfaiyeci olup kurtarıyorlar kediyi.

Gün sonunda herkes mutlu ve oyundan yorgun düşüyor.

Yine battaniyenin altında koyun koyuna uyuyarak gece tamamlanıyor.

Babamın Battaniyesi’nde baba, evdeki iş bölümüne dahil olup çocuklarıyla vakit geçiriyor. Anne ise bu esnada kendi işleriyle meşgul oluyor.

Kitap, gerçek hayatta ve kitaplarda daha çok görmek istediğimiz baba figürünü işleyişi bakımından örnek teşkil ediyor. Hikâyenin üzerinde durduğu bir diğer husus da “oyun”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder