Öğretmen ve öğrencilere yönelik kitap özetleri, kitap sınavları, kitap soruları ve eğitici hikayeler
11 Aralık 2019 Çarşamba
Alev Saçlı Çocuk (Christine Nöstlinger) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili
Kitabın Adı : Alev Saçlı Çocuk
Kitabın Yazarı : Christine Nöstlinger
Kitap Hakkında Bilgi :
Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Bazen bir kitap tüm yaşantımızı değiştirebilir.
Dünya çocuk ve gençlik edebiyatının çok ödüllü yazarlarından Christine Nöstlinger'in yazarlık kariyerini başlatan kitap, yıllar sonra Türkçe'de, Günışığı Kitaplığı'nda. Kâğıt Uçakla Gizli Gizli Macera'yla genç okurları büyüleyen Nöstlinger, masalsı öyküsüyle bu kez küçüklerin karşısında. Bu kitabında, kızıl saçları yüzünden farklı görünen bir çocuğun alay konusu olarak dışlanmasını ve akranlarıyla ilişkilerinde karşılaştığı zorlukları anlatan yazar, onun yaşamının bir kitap sayesinde nasıl umulmadık bir biçimde değiştiğini anlatıyor. Yazar Suzan Geridönmez'in Türkçe'ye kazandırdığı, sanatçı Huban Korman'ın özgün desenleriyle hayat bulan kitap, topluma, kurumlara ve yönetimlere eleştirel yaklaşırken; aile içi dayanışmayı ve nesiller arası iletişimi yüceltiyor.
"Çocuklar kırmızı şeker, kırmızı top isterler de, neden kırmızı saç istemezler?" diye sorar postacı. Bunu küçük Frida da bilmez. Tek bildiği, sıradışı kırmızı saçları yüzünden okulda hep alay konusu olduğudur. "Alev alev Frida geliyor! Yangın var, yangın var!" diye bağırır çocuklar, hatta onu suya atmaya bile kalkışırlar. Çok üzülen Frida'ya postacı yardım etmeye çalışır. Frida, teyzesiyle ve Kedi'yle birlikte yaşadığı evdeki, tuhaf cümlelerini bir türlü okuyamadığı kırmızı kitabı da çok merak etmektedir. Ama ne yazık ki, teyzesi bu tuhaf kitabın dilini epeydir unutmuştur...
Kitabın Özeti :
Kedisi de onun saçları gibi kırmızıdır. Saçları onu mutlu etmez, tam aksine onunla alay edilmesine sebep oluyor. Ne yapsa kurtulamaz saçlarından. “Çocuklar kırmızı şeker, kırmızı top isterler de, neden kırmızı saç istemezler?” diye sorar postacı. Bunu küçük Frida da bilmez. Tek bildiği, sıradışı kırmızı saçları yüzünden okulda hep alay konusu olduğudur.
Onunla alay etmeyen biri vardır, Postacı Bruno. Ayda bir kere yüz basamaklı evlerine çıkarak Anna teyzesine para getirir. Dinlenirken de Frida ile sohbet eder.
“Alev alev Frida geliyor! Yangın var, yangın var!” diye bağırır çocuklar, hatta onu suya atmaya bile kalkışırlar. Çok üzülen Frida’ya postacı yardım etmeye çalışır.
Frida, teyzesi ve kedisiyle birlikte yaşadığı evdeki, tuhaf cümlelerini bir türlü okuyamadığı kırmızı kitabı da çok merak etmektedir. Ama ne yazık ki, teyzesi bu tuhaf kitabın dilini epeydir unutmuştur…
Sonunda okula başlayan Frida, orada da alay edilmekten kurtulamaz. Bir gün, çocukken saçları kızıl olan teyzesine, onunla da alay edilip edilmediğini sorduğunda ve teyzesi hatırlamadığını söylediğinde, kedi buna sinirlenir:
“Demek huzur istiyorsun, seni bencil, ihtiyar kadın! Eğer Frida’ya, kendini nasıl savunduğunu anlatmazsan, bunu ona ben anlatacağım!” diye tısladı.
Anna teyze sinirli sinirli, “Hiçbir şey anlatmayacağım; bu yalnızca başını belaya sokar onun!” diye tısladı.
“İnsanın başını belaya sokması, acı çekmesinden iyidir!” diye pıhladı kedi.
Sonunda Frida’ya gerçeği açıklamak zorunda kalır Anna Teyze.
“Gerçekten de böyle saçlarımız var bizim.
KIZILA-KIZILA-ÇIT-ÇIT-ÇIT-ALEV-ALEV-YAKARIK,
diye mırıldandığımızda yanmaya başlıyorlar.
ALEV-ALEV-YAKTIM-SEN-BİR-KIZILA-SAÇSIN,
diye mırıldandığımızdaysa sönüyorlar.”
Alev Saçlı Çocuk (Christine Nöstlinger ) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları ve Cevap Anahtarı için tıklayınız....
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Site İçi Linkler
- 9. Sınıf Ders Notları
- 10. Sınıf Ders Notları
- 11. Sınıf Ders Notları
- 12. Sınıf Ders Notları
- Kitap Özetleri
- Kitap Sınavları
- Eğitim ve Teknoloji
- İngilizce - Türkçe Hikayeler
- A. Hamdi Tanpınar
- Ahmet Ümit
- Amin Maalouf
- Binbir Gece Masalları
- Cengiz Aytmatov
- Cemil Meriç
- Dan Brown
- Dede Korkut
- Dostoyevsky
- Fakir Baykurt
- H.G. Wells
- Halide E. Adıvar
- İskender Pala
- Jules Verne
- Kemalettin Tuğcu
- Mevlana Celaleddin Rumi
- Ömer Seyfettin
- Peyami Safa
- Reşat Nuri Güntekin
- Sabahattin Ali
- Stefan Zweig
- Tolstoy
- Y. Kemal Beyatlı
- Yaşar Kemal
- Ziya Gökalp
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder