Kitabın Yazarı: Ömer Açık
Kitap Hakkında Bilgi:
Ömer Açık'tan dayanışmayı yücelten, birbirinden ilginç karakterlerin buluştuğu bir ilk roman.
Bir mahalle, istasyonunu savunuyor!
Öğretmenlik görevini sürdüren genç yazar Ömer Açık, zengin dil kullanımıyla okumayı keyfe dönüştürmeyi başardığı ilk çocuk romanında okuru, özlenen bir mahalleye davet ediyor. Hayatlarının merkezindeki tren istasyonuyla ilgili kötü bir haber alan mahallelinin çabasını ve umut öyküsünü anlatıyor. Yediden yetmişe bütün mahallelinin bir amaç etrafında birleştiği romanda yazar, çocukların heyecanını ve yaşamı biçimlendirme gücünü, kendi deneyimlerinden süzerek hissettirmeyi başarıyor. Kitap, kentsel dönüşümün sonuçları ve etkileri üzerine düşündürüyor ve dayanışmayı yüceltiyor. Bir yandan da, yok olmaya yüz tutan meslekleri hatırlatıyor. Gün geçtikçe hızlanan ve sorumsuzca şekillendirilen bir dünyada, tren istasyonunda kitap okumak ve vagon penceresinden farklı yaşam kareleri görmek isteyen küçükler ve büyükler için umut sözcükleriyle yazılmış bir roman.
Menekşe renginde, buz gibi suları olan Küçükçekmece Gölü'nün kenarında kendilerine bir yaşam kurmayı başaran Menekşeliler... Kuşaktan kuşağa evlerini, yollarını, okullarını ve hatta onları işlerine, okullarına ve gezmeye götüren istasyonlarını emek emek kuran Menekşeliler, günün birinde istasyonun geleceğiyle ilgili bir haber alırlar. Büfecisinden dişçisine, muhtarından mahallenin afacan çocuklarına kadar tüm mahalle toplanır. Geçmişlerini ve geleceklerini nasıl kurtaracaklardır?..
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konusu:
Kitap, aynı mahallede yaşayan insanların belediyenin Menekşe İstasyonu’nu kapatma kararı alması üzerine, kendilerine danışılmadan alınan bu karara karşı birleşip mücadele etmesi ve dayanışmasını anlatmaktadır.
Kitabın Özeti:
Çevrede nüfus gittikçe kalabalıklaşır. Hep beraber mahallenin kenarına bir tren istasyonu yapılır. Tren istasyonu işe gidenler, okula gidenler tarafından kullanılmakta ve ulaşım ihtiyacını karşılamaktadır. Zaman geçtikçe Menekşe Mahallesi’nin etrafında büyük binalar yapılır. Menekşe Mahallesi binalar arasında sıkışık ve küçük kalır.
Menekşe Mahallesi muhtarı hastalandığı için yaklaşık üç ay işleri yürütemez. Bu süre zarfında belediyeden istasyonu kapatacaklarına dair bir yazı gelir. Muhtar yazıyı hastalığı nedeniyle geç fark eder. Muhtar mahalleliyi toplar ve istasyonun kapatılacağını söyler. İstasyonun kapatılmasına bir ay vardır. Herkes bir çare aramaktadır.
Karabatak Murat ve Karakalem Adem önderliğinde çocuklar ortaya bir fikir atarlar. Çocuklar, kendilerine sorulmadan alınan bu kararı haksız bulmaktadır. Tüm şehre bunu duyurmak için bir kampanya yapmayı düşünürler. Bu fikir kabul edilir. Gogo Teyze’nin ifadesiyle bu kumpanya için herkes hazırlık yapar.
Mahalleli, çarşaflara istasyonun kapatılacağına dair sloganlar yazar ve istasyona asar. Mahaleli, imza kampanyası başlatır ve trende seyahat eden yolculardan yardım ister. Çevredeki diğer mahallelerle irtibata geçilir. Gazeteci Zeynep imza kampanyasını duyar ve mahalleye gelerek Menekşelilerle röportaj yapar.
Kampanya genişler belediyeye yürüyüş düzenlenir. Belediyeye telefon ve e-posta yoluyla itirazlar yapılır. İstasyonun kapatılacağı belirtilen tarihte mahalleli istasyonda bir araya gelir. İstasyona haberciler, mahalleliye destek verenler ve birkaç belediye görevlisi gelir.
Menekşeliler gelen tren istasyonda durmadan geçerse başka tren gelmeden raylara inmeye karar verirler. Gelen tren istasyonda durmadan geçince herkes şaşırmış beklerken raylara çocuklar atlar. Ardından da herkes raylara atlamaya başlar.
İstasyon görevlisi Ali Amca istasyona doğru gelen başka trenin makinistine telsizle haber vermeye çalışır. Raylardaki insanların kaza geçirmesini önlenmeye çalışmaktadır. Ali Amca makinistle iletişim kuramaz ve Yekta Baba heyecanına yenik düşüp kalp krizi geçirir. Gelen tren kazasız belasız durur ve istasyonun kapatılmasından vazgeçilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder