4 Nisan 2024 Perşembe

thumbnail

Son Adanın Çocukları (Zülfü Livaneli) Kitabının Özeti, Konusu ve Kitap Hakkında Bilgi


Kitabın Adı: Son Adanın Çocukları

Kitabın Yazarı: Zülfü Livaneli

Kitap Hakkında Bilgi:

“Gazetelerin birinde ‘Yeryüzü cenneti adada satılık ev’ başlığı altında, adamızla ilgili övgülere yer veriliyordu. Bu gazete ilanı, yıllardır herkesten sakladığımız Son Adamızın, küçük topluluğumuzun herkes tarafından bilinmesi ve huzurumuzun bozulması anlamına geliyordu. Kim bilir, evi nasıl biri alacaktı?”

Ada sakinlerinin karmaşadan uzak kardeşçe yaşadığı son insani köşeye, son sığınağa, Son Ada’ya bir gün bir adam gelir. Adalıların o güne dek süren hayatları, huzuru ve mutluluğu bir anda yerle bir olur.

Bu beklenmedik durum karşısında adanın çocukları ne yapacaklar? Büyüklerin kararlarının sonuçlarına razı mı olacaklar, yoksa adadaki hayatı koruyabilecekler mi?

Kitapları 40’tan fazla dilde yayımlanan usta yazar Zülfü Livaneli’nin kaleminden genç okurlar için muhteşem bir roman. Son Ada’nın Çocukları, adalı çocukların barış ve özgürlük adına verdikleri ilham verici mücadeleyi anlatıyor. (Tanıtım Bülteninden)

Ada ile diktatör olarak nitelendirilebilecek kişi arasında kıyasıya bir mücadele anlatan kitapta Zülfi Livaneli, adalıların eski hayatlarına dönme çabalarını alaycı bir dille anlatmaktadır. Pastoral bir ada ve mutlu insanlar, romanın ana yapı taşlarından biridir. 

Kitabın Konusu:

Kitap, adada huzurlu bir hayat sürmeye çalışan ada halkının gizemli birinin gelmesi ile hayatlarının nasıl değiştiğini ele alarak, barış ve özgürlük uğruna bir diktatöre karşı verilen amansız mücadeleyi konu edinmiştir. 

Kitabın Özeti:

İnsanlar bir adada mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamaktadır. Adada kırk aile yaşamaktadır. Adada her aile ev sayısı ile temsil edilir. Adada paraya pek ihtiyaç duyulmamaktadır. İnsanlar mütevazı bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Bir gün adaya gizemli bir kişi gelir. Gizemli kişinin gelmesiyle birlikte adadaki hayat tamamen değişir. Gizemli kişi emeklilik günlerini geçirmek için gelen başkan bir diktatördür ve adada yirmi dört numaranın yeni sahibidir.

Ada halkı sıradan saf bir topluluktur. Anlatılan her şeye inan ve adada olan şeyleri sorgulamaktan korkan tepkisiz insanlardır. Başkan kendini diktatör ilan eder. Adadaki olağanüstü düzen ve dostluk anlayışı, zorba başkanın gelişiyle birlikte şekil değiştirir. Başkanın yaptığı ilk iş, ada halkı tarafında çok sevilen, yol boyunca gölgelik yapan ağaçların budanması olur. Pek itiraz görmeyen bu dayatmanın sonrasında bir yönetim kurulu oluşturarak ada halkına medeniyet getireceğini söyler.

Başkan, adanın asıl sahiplerinden olan martılardan kurtulmanın yollarını arar. Böylelikle martıların el koyduğu adanın en güzel koylarına beş yıldızlı oteller yaptırılabilecektir. Bu duruma itiraz edenler olsa da başkanın gücü karşısında etkisiz kalırlar. Martıları öldürmek için adaya tilkiler getirir. Başkan halkın çoğunluğunu etkiler ve bu güzel adaya oteller yapılacağını söyler. Martılar azaldıkça doğanın dengesi bozulur ve adada yılanlar çoğalır. Çoğalan yılanlar ada sakinlerine zarar vermeye başlar.

Yılanlar ada halkına zarar verince bir uzmana çağırırlar. Leyleklerin yılan sayısını azaltacağını düşünür ve bunu için adanın her yerine direkler diktirerek adaya leyleklerin yerleşmesini sağlamak ister. Fakat leylekler adaya uğramazlar. Uzman sonunda ada halkını dolandırarak kaçar. Ada halkı yılanlardan kurtulmak için başkanın yönlendirmesiyle ormanı kontrollüce yakıp yılanlardan böylece kurtulmak ister. 

Kontrolden çıkan yangın büyür ve bütün adayı yok eder. Yangından geriye kıyıdaki tekne, bakkal ve en kıyıdaki iki ev kalmıştır. Başkan adadan gider ve geride kalanlar bir fidan dikerek yitirdikleri adayı tekrardan yaşatmaya çalışır.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

About