Öğretmen ve öğrencilere yönelik kitap özetleri, kitap sınavları, kitap soruları ve eğitici hikayeler
18 Temmuz 2019 Perşembe
Küçük Kara Balık (Samed Behrengi) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili
Kitabın Adı : Küçük Kara Balık
Kitabın Yazarı : Samed Behrengi
Kitap Hakkında Bilgi :
Küçük Kara Balık kitabı yediden yetmişe herkesin okuyup bir şeyler bulabileceği bir masal kitabıdır. Kitapta adalet, sorgulama, eşitlik ve direnme gibi temalar başarıyla işlenmiştir. Bu temalar siyasi açıdan tehlikeli olarak görüldüğü için Türkiye’de 12 Eylül darbesi ile yasaklanır. İran’da ise kitap hala okunması yasaklı kitaplar listesinde yer alır. Bu masal kitapları gencecik yaşında Samed Behrengi’nin hayatına mal olur.
Yazar 28 yaşında hayatını kaybeder. Aras Irmağı’nın karşı kıyısında ölü olarak bulunur. Boğularak öldüğü söylense de çoğu kişi buna inanamaz. Şahlık İdaresi ve İran Gizli Servisi Savak tarafından öldürüldüğü dillerde dolaşır.
Kitabın Özeti :
Bir zamanlar yaşayan küçük bir kara balık vardır. Küçük kara balık bir sabah erkenden uyanarak ve annesini de uyandırır. Anne balık sabah sabah ne olduğunu anlayamayarak yavrusuna kendisini neden uyandırdığını sorar. Küçük kara balık ise annesine yuvasına uzak olan bir yere gitmek istediğini söyler. Annesi yavrusunun böyle bir fikirden vazgeçmesini ister. Küçük kara balık çok kararlıdır uzak yere gitme fikrinden vazgeçmez. Küçük kara balığın annesiyle konuşmalarını komşuları da duyarak gelirler.
Küçük kara balığın fikrini duyan komşular kızar. Farklı akarsuları, denizleri, okyanusları keşfetmek de ne demektir. Bilinmeyen yerlere gitmemek gerekir. Komşular küçük kara balığa buradan gitmemesini söylerler. Eğer buradan giderse de buraya tekrar dönemeyeceğini söylerler. Dönerse de onu öldüreceklerini söylerler. Küçük kara balık her şeye rağmen yola çıkar. Başkalarını korkutan bu plan onu heyecanlandırıp mutlu etmektedir.
Küçük kara balık yüzerek çağlayanın en ucuna gelir ve kendini aşağıya bırakır. Bir bakar ki bir gölün içindedir. Etrafına bakınca bir sürü küçük kara balıkçıkların suyun içinde olduğunu görür. Balıkçıklar kendilerine “iribaş” dendiğini ve büyüyünce kocaman birer kurbağa olacaklarını söylerler. İribaşlar kendilerini çok üstün ve güzel görürler. Küçük kara balığı küçümserler. Küçük kara balık balıkçıklara kendilerini bu kadar beğenmemeleri gerektiğini ve daha bir sürü güzel balığın olduğunu söyler. Kocaman bir kurbağa gelerek küçük kara balığı uyarır. Balıkçıklarla bu şekilde konuşmamasını söyler ve onu kovalar.
Küçük kara balık kaçar ve kendini bir dere yatağında bulur. Burada da bir yengeç ve kertenkele ile tanışır. Yengeçten uzak durmaya çalışır; çünkü yengeç her an kıskaçla onu yakalamaya çalışmaktadır. Kertenkele ile sohbete başlayan küçük kara balık ona pelikanlar, testerebalıkları ve balıkçıllar hakkında bildiklerini sorar. Kertenkele bunlar hakkında bilgi sahibi olmadığını söylemekle birlikte eğer bir pelikana yakalanırsa onun kesesini yırtabileceği bir bıçak hediye eder.
Küçük kara balık teşekkür ederek yola çıkar. Önce bir ırmağa uğrar sonra da denize ulaşır. Yolculuğu sırasında çok farklı canlılarla karşılaşır. Küçük kara balık Kepçeli Kuş’a rastlar. Kepçeli kuş korkunç bir kuştur. Küçük kara balığı yutar. Küçük kara balık yanındaki bıçakla kepçeli kuşu en zayıf yerinden bıçakla deler ve onun içinden çıkar. Böylece kepçeli kuştan kurtulmuş olur. O günden sonra da küçük kara balığı gören olmaz.
Küçük Kara Balık (Samed Behrengi) Kitap Sınavı Yazılı Test Soruları ve Cevap Anahtarı için tıklayınız...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Site İçi Linkler
- 9. Sınıf Ders Notları
- 10. Sınıf Ders Notları
- 11. Sınıf Ders Notları
- 12. Sınıf Ders Notları
- Kitap Özetleri
- Kitap Sınavları
- Eğitim ve Teknoloji
- İngilizce - Türkçe Hikayeler
- A. Hamdi Tanpınar
- Ahmet Ümit
- Amin Maalouf
- Binbir Gece Masalları
- Cengiz Aytmatov
- Cemil Meriç
- Dan Brown
- Dede Korkut
- Dostoyevsky
- Fakir Baykurt
- H.G. Wells
- Halide E. Adıvar
- İskender Pala
- Jules Verne
- Kemalettin Tuğcu
- Mevlana Celaleddin Rumi
- Ömer Seyfettin
- Peyami Safa
- Reşat Nuri Güntekin
- Sabahattin Ali
- Stefan Zweig
- Tolstoy
- Y. Kemal Beyatlı
- Yaşar Kemal
- Ziya Gökalp
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder