21 Ağustos 2019 Çarşamba

Cep Telefonlarında GPRS, EDGE, LTE, 1G, 2G, 3G, 4G, 5G Ne Demektir? Anlamları Nedir?




Cep telefonlarında G'nin anlamı İngilizce "Generation" kelimesinin baş harfidir. Türkçeye "nesil" olarak çevirilebilir. Yani önce 1. nesil 1G telefonlar teknolojik gelişmeler devreye girdikçe 2G, 3G, 4G, 5G olarak devam ettiler. Sayı büyüdükçe, teknolojik altyapısı ve hızı gelişti.

1G Nedir?

İlk üretilen, birinci nesil cep telefonlarıdır. 1G birinci nesil telefonlarda analog alıcı ve vericiler kullanıyordu. Özellikle 90'ların başlarında araç telefonu olarak kullanılan telefonlardır. Bu sistemlerin taşınabilir telefonları ağır ve kocaman bir çanta şeklindeydi. Vericiden uzaklaştıkça parazit ve konuşma zorluğu sorunları yaşanırdı. Sadece ses aktarmak için kullanılırlardı. SMS ve internet gibi ek hizmetler yoktu.

2G Nedir?

2G, kullandığımız cep telefonu teknolojisinin ilk sürümüdür. Analog sistemden farklı olarak konuşmalar sayısal (dijital) hale getirilir. Bu sayede parazit sorunu yaşanmaz. 2G ses aktarımı haricinde SMS hizmetini de sağlamıştır.

GPRS Nedir?

2G'den 3G'ye geçmeden önce veri iletişimi için GPRS (General Pocket Radio Service) kullanıldı ve bu geçiş döneminde o teknolojiye de 2,5G ismi verilmiştir.

EDGE Nedir?

EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) teknolojisi 2.75G olarak anılmaktaydı. EDGE kelime anlamı olarak Enhanced Data Rates for GSM Evolution (GSM Gelişimi için Artırılmış Veri Hızları) baş harfleri bir araya getirilerek oluşturulmuş bir kelimedir. Bu teknik sayesinde GSM şebekelerinde veriler daha hızlı bir şekilde iletilebiliyor. Bu teknolojinin GPRS’i kayda değer biçimde geliştirmesi üzerine 2.5G denilen GPRS ağlarına EDGE eklendiğinde üçüncü nesile son derece yaklaşıldığı için 2.75G adı verildi.

3G Nedir?

3G ile hepimizi taşınabilir cihazlar üzerinden internete girme, görüntülü arama, video izleme gibi hizmetler sağlanmıştır. Türkiye’de 2009 yılında 3G kullanılmaya başlanmıştır. GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX gibi hücresel ağ alt yapıları ile çalışan 3G sayesinde telefondan film izlemek, müzik dinlemek, sosyal ağlarda rahatça gezmek oldukça kolay hale gelmiştir.

3G ile iletişim hızı 2 MBPS'e kadar çıkabilir. Bu hızlar sayesinde cep telefonları ile anlamlı bir internet deneyimi yaşamaya başlanmıştır. Bu nesil de oldukça geliştirildi ve başta 2 MBPS'e kadar çıkabilen sistemler 14-15 MBPS'e kadar hızlandırıldı.

4G Nedir?

4G yani 4. nesil 3G'nin çok üzerinde hızlar sunmaktadır. 100 MBPS ile 1 GBPS arası hızlar 4G ile mümkün olmaktadır. Bu tür hızlarda yapılabilecekler hayal gücü ile sınırlı.

LTE Nedir?

(Long Term Evolution) LTE ifadesi 4G ile aynı şeydir. LTE, önceki 2G ve 3G teknolojilerine göre daha hızlı veri aktarma platformudur.

LTE-A Nedir?

(Long Term Evolution - Andvanced) 4G’nin çağ atlamış hali yani 4.5G demektir. 4.5G bağlantısını yüksek hızda mobil cep internet olarak adlandırabiliriz. 4G ile maksimum 100 Mbps hızlarına erişilirken, 4.5G ile kullanımda olan bazı mevcut cihazlarla 600 Mbs hızlarına kadar erişilebilmektedir. 4G'nin ilk zamanlarında ortaya çıkan LTE teknolojisi sayesinde 100 MBPS kadar hızlara çıkılabiliyordu. Daha sonra LTE geliştirilerek LTE Advanced adı ile hız arttırıldı. Bizdeki 4.5G denilen sistemler de LTE Advanced kullanacak. LTE Advanced teknolojisi ile teorik olarak 1GBPS hıza çıkılabiliyorsa da, bizdeki sistemler 100-375 MBPS aralığında bir hıza sahip olacaklar.

5G Nedir?

5G, 2020'li yıllarda kullanılacağı tahmin edilen bir sistemdir. 4G'ye kadar tüm nesiller sürekli veri hızını artırarak 1GBPS'a kadar ulaştırdı. 5G'de hız artışı dışında, 4G'den önemli farkları da olacak. Örneğin, aynı baz istasyonuna çok daha fazla sayıda cihaz bağlanabilecek, veri iletişimi daha verimli yapılacak, kapsama alanları genişleyecek, pil verimleri ve dayanma süreleri artacak, iletişim güvenliği artacak gibi.

5G'de planlanan hız 10 GBPS.

Çevrimiçi oyun deneyimi önem kazanacak. Google Stadia platformu ve türevi örnekleri daha çok artacak. Yani biz oyun oynarken artık konsola oyun indirmekle uğraşmayacağız, ya da minör ya da majör güncellemeler dert olmaktan çıkacak. Çünkü biz doğrudan karşımızdaki sunucuya bağlanarak oyunları deneyimleme şansına sahip olacağız.

Canlı yayınların da kalitesi ve niceliği artış gösterecek. Artık görüntü kalitesi kötü yayınları takip etmek durumunda kalmayacağız; 5G bu hızı sağladığından çözünürlüğü yüksek göreceğiz.

Artırılmış gerçeklik birçok farklı şekilde karşımıza çıkacak.

Gelecekte otomobilinizin ön camına yansıtılan kişisel reklamlarla veya akıllı bir ön camdan bakıldığında yola yansıyan yol tariflerini görebiliriz.

5G'nin hızı, araçlar arasındaki iletişimi kolaylaştıracağından otonom araçların daha hızlı yaygınlaştığını görebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder