20 Ekim 2019 Pazar

thumbnail

Küçük Yusuf (İsmail Bilgin) Kitabının Özeti, Konusu, Tahlili


Kitabın Adı :
Küçük Yusuf

Kitabın Yazarı : İsmail Bilgin

Kitap Hakkında Bilgi :

Yazar, dokuz yaş üstü için kaleme aldığı Kurtuluşun Kahramanları dizisinde, genç okurları Kurtuluş Savaşı sırasında işgallere karşı memleketlerini canla başla savunan gerçek kahramanlarla tanıştırıyor.

İstanbul, İzmir, Antep, Trabzon, Maraş, Aydın, Kütahya, Erzurum, İzmit gibi yurdun dört bir yanında yaşanmış heyecan dolu kahramanlık hikâyelerini gençler ellerinden bırakamayacaklar.

Kurtuluşun Kahramanları dizisi hem sağlayacağı tarihi alt yapı hem de kazandıracağı ahlaki değerler bakımından, yabancı kültürlerin kahramanlarını benimsemek durumunda kalan gençler için muhteşem bir alternatif.

Kurguların birbirinden bağımsız olduğu on kitaptan oluşan Kurtuluşun Kahramanları dizisinde her kitap bir kahramanın tehlike, macera ve cesaret dolu hikâyesini anlatıyor.

İşgal sırasında İstanbul’da bulunan cesur bir çocuk, Küçük Yusuf… Önce arkadaşlarını ikna ederek küçük bir çete kuruyor ve mahallelerindeki işgal kuvvetlerini canlarından bezdiriyor; sonra da bir Milli Mücadele grubu için habercilik yapmaya başlıyor.

Kitabın Özeti :

İstanbul için kara bir gündü. İtilaf Devletlerine ait gemiler toplarını saraya çevirmiş Dolmabahçe açıklarına demirlemişlerdi.

Yusuf okula gitmek için sokağa çıkınca gözlerine inanamadı. Her yerde yabancı askerler vardı. Halk üzgündü. İstanbul işgal edilmişti. Gördükleri karşısında çok üzülen Yusuf ve arkadaşları Orhan, Hasan ve Ahmet ile konuştu. Onlara yabancı askerler birini tutuklayacak olurlarsa onların dikkatini dağıtacak bir şeyler yapmayı önerdi.

O gün sokakta tutuklanan birini gördüler. Hemen yabancı askerlere taş atmaya başladılar. Askerlerin dikkati dağılınca adam ellerinden kaçtı. Yusuf ve arkadaşları önemli bir iş başarmıştı. Çünkü adamın elinde Fransızların eline geçmemesi gereken bir haber vardı. Adam ve Yusuf aynı yöne doğru kaçıyorlardı. Adam bir evi işaret edip orada saklanalım dedi. Bu ev mim grubuna ait bir evdi. Vatanını kurtarmak isteyenler burada gizli toplantılar yapıyorlardı.

Tanıştıkları mim grubundan abiler bir gün onu eve çağırdılar. Parola olarak üç defa kapıyı vurdu ve içeri girdi. Abileri ona bir not verdiler. Karaköy’deki Balıkçı kahvehanesindeki Topal Selim’e not vermesini söylediler. Yakalanacak olursa kağıdı imha etmesini, düşmanın eline geçmemesini tembihlediler.

Yusuf sabah erkenden yola çıktı. Yolda birinin onu takip ettiğini anladı. Kaçmaya çalıştı ama başaramadı. Yusuf’u yakalayıp götürdüler. Yusuf hemen notu ağzına atıp yuttu. Konuşması için baskı yaptılar, dövdüler. Yusuf konuşmadı. Düşman komutanı yanlış kişiyi yakalamışsınız diyerek Yusuf’u serbest bıraktı.

Yusuf koşarak balıkçı kahvehanesini buldu. Topal Selim’i sordu. Notu yuttuğu için haberi kendisi söyledi.

Cuma gecesi silahlar hazırmış. Her zamanki saatte Cankurtaran’ın balıkçı barınağında sizi bekleyeceklermiş.

Yusuf küçüktü ama cesurdu. Vatanın kurtulması için boyundan büyük bir iş başarmıştı.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

About