16 Ekim 2019 Çarşamba

Serebropati - Zihin Yorgunluğu Nedir? Belirtileri ve Kurtulma Yolları Nelerdir?


Serebropati :

Yoğunlaşmalısın. Önündeki formüle odaklanmalısın. Saatlerdir bakıyorsun aslında günlerdir. O kadar karmaşık olamaz. Yeterince yoğunlaşırsan başarabilirsin ama olmuyor işte...

Genellikle “zihin yorgunluğu” olarak bilinen serebropati zihinsel enerjinin son haddine kadar kullanıldığı durumlarda ortaya çıkar..

Kafanızın içinde ibresi kırmızı bölgeye doğru titreşen bir gösterge hayal edin. Zihniniz devrini daha fazla yükseltemeyince küçük bir girdi çarkların kopmasına neden olur. Bu kopuşun ardından en ufak bir ayrıntıyı bile hatırlamak güçleşir. Herhangi bir şeye odaklanmak neredeyse olanaksızdır. Zihninizin tükenmiş olduğunu hissedersiniz..

Psikolojiye göre serebropati kavramı konsantrasyon, karar verme, bellek ve sözcük çağrışımını etkileyen bilinç dalgalanmaları ile bilişsel bozukluğun sürekli mevcut olduğu durumdur.

Serebropatiye neden olabilecek birçok faktör bulunmakla beraber asıl sebebinin çok fazla düşünmek ve zihni çok fazla zorlayan dışsal baskılar olduğu tahmin edilmektedir..

Serebropatinin birçok nedeni olabilir.

Aşırı zihinsel yorgunluktan kaynaklanan zihinsel stres, uyku kalitesi ve süresinin yetersiz olması, diğer insanlara çok fazla maruz kalma, kişinin kendisine ya da sevdiklerine uzun süre vakit ayıramaması, çalışma ortamının ergonomik koşullar açısından yetersiz olması, elektronik cihazlara çok fazla maruz kalmak bunlardan bazılarıdır..

Türkçe literatüre ‘beyin yorgunluğu’ olarak çevrilmiş olan bu durumu “tükenmişlik sendromu” ile karıştırmamak gerekir..

Serebropati durumunda hasta zihninin çok fazla dolu olduğunu hisseder, düşünmesi gereken konular üzerine yoğunlaşamaz ve kaygı, bulantı, ağrı gibi belirtilere rastlanabilir. Zihinsel enerji son seviyesine kadar kullanılmıştır.

En ufak ayrıntıyı bile hatırlayamayacak hale gelen hastanın beyin dalgalarında da farklılaşma gözlenir..

Tükenmişlik Sendromuna oranla yaşamsal işlevleri çok daha fazla etkiler ve hasta hemen hemen hiçbir şey yapamaz hâle gelir.

Öyle ki serebropatiye sahip bir birey için şu an okuduğunuz yazıdaki cümleleri takip etmek bile imkansızdır..

Serebropatinin tedavisinde ilk adım fark etmek devamında kabul etmek ve acilen zihinsel stres yaratan durumlardan uzaklaşmaktır.

1-2 haftalık ‘resetlenme’ süreci sonrası hastanın zihinsel işlevleri eşlik eden başka bir rahatsızlık yok ise, normal seviyeye dönecektir..

Kendine vakit ayırabilen, sık sık toprakla temas eden, iş koşulları konforlu ve çalışma saatleri esnek olan kişilerde bu hastalığa çok daha az rastlandığını düşünürsek, sınıra gelmeden, gevşemenin ve dinlenmenin tekniklerini öğrenmekte fayda var..

Via: DiClaudio, D. Paranoyak – Ruh Sağlığından Şüphe Duyanların El Kitabı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder