II. Ünite Öğretici Metinler
2. Günlük (Günce):
Bir kimsenin düzenli olarak, günlük olaylarla ilgili yorumlarını, bunlardan kaynaklanan o günkü anlayışlarını, düşüncelerini, üstüne tarih atarak kaleme aldığı kısa yazılara “günlük” veya “günce” denir.
Günlükler ne gün yazıldığını belirtmek için tarih atılan, çoğu zaman her günün sonunda o gün olup bitenin sıcağı sıcağına anlatıldığı, olaylarla ilgili yorumlar, değerlendirmeler yapıldığı yazılardır.
Günlükler her gün yazıldığı için kısadır. Bu yazılar yazarın yaşamından izler taşır. Bu bakımdan günlükler içten ve sevecendir. Günlüklerin anlatımı geliştirmede önemli bir yararı vardır.
Özellikleri şunlardır:
1-Günlükler kısa, içten ve sevecen yazılardır.
2-Olayı yaşayan kişi tarafından yazılır.
3-Yazar günlükleri kendisi için yazmıştır.
4-Günlükler, tarih atıldığı için inandırıcı yazılardır.
5-Günlüklerde gözlem ve kişisel dikkatin önemi büyüktür.
6-Kısa yazılardır.
7-Günlükler; roman, gezi yazısı, hatıra gibi metin türlerinde kullanılabilir.
Günlük - Anı farkı:
Anı ile günlük çoğu zaman karıştırılmaktadır. Günlük adından anlaşılacağı üzere yaşanırken, günü gününe yazılır. Anı ise aradan zaman geçtikten sonra yazılır.
Örneğin kişi günlüklerinden yararlanarak ileride bir anı kitabı kaleme alabilir. Günlük yazarı sadece kendisini ya da kendisini merkeze alarak çevresindekileri anlattığı halde; anı yazarları başkalarını anlatabilir.
3. Anı (Hatıra):
Bir kimsenin kendi hayatını, yaşadığı devrede şahidi olduğu ya da duyduğu olayları edebî değer taşıyan bir dille anlattığı yazılara anı (hatırat) denir.
Bir başka deyişle, özümüzde bir iz bıraktığı için unutulmayan ve anılmaya değer bulduğumuz olayları anlatan yazı türüdür. Edebiyat sahasının en yaygın türlerinden biridir. Bu türde verilen eserlerin çok değişik sahalarda oluşu, ona belli bir sınır çizme imkânını zorlaştırır.
Anıların önde gelen özelliği, yazarının hayatının belli bir kesitini alması ve çok sonra yazıya dökülmesidir. İçlerinde anı türünün özelliği bulunabilecek seyahatname, sefaretname, muhtıra, tezkire, menkıbe, günlük, otobiyografi ve tarih türleri ile anı türünü karıştırmamak gerekir. Bu türlerin her birinin yazılış gayeleri ayrıdır. Ortak özellikleri ise yaşanmış olaylar üzerine kurulmuş olmalarıdır. Ancak bu özellik, onları birbirinin yerine koyma sebebi olamaz. Anıların, tarihî gerçeklerin açıklanması sırasında, önemli yardımları dokunur.
Anı; tarih değilse de, tarihe yardımcıdır. Devirlerin özelliklerini anlatan anılar, o devrin tarihini yazacaklar için önemli birer belge niteliğindedir. Bundan ötürü, anı yazarı, anılarını yansıtırken tarihî gerçeklerin bozulmamasına çok dikkat etmelidir.
Anı (Hatırat) ile günlük, en çok karıştırılan iki türdür. Bu iki türün en önemli ayrılığı günlüklerin yaşanırken, anıların ise hayatta ya da ömrün sonunda kaleme alınmalarıdır. Her ne sebeple kaleme alınırsa alınsın anı türünde dürüstlük, samimiyet ve sorumluluk duygusu ön plânda tutulmalıdır.
Anı yazarken önce konu tespit edilmeli; sonra ya günü gününe tutulan notlar ya da hafızada saklanan olaylar zinciri, plâna göre düzenlenmelidir. Anı yazılırken süslü sanatlı bir anlatımdan kaçınmalı; açık, sade ve akıcı bir üslûp kullanılmalıdır. Duygu ve düşünceler, içtenlikle gerçeği yansıtmalıdır.
Anılar, ya günü gününe tutulan notlar hâlinde ya da sonradan hatırlanmak suretiyle yazılır.
Batı edebiyatında en ünlü anı yazarları;
Sain-Simon (1675-1755) ve
Rousseau (1712-1778)' dir.
Batı edebiyatındaki ünlü anı yazarları ve eserleri şunlardır:
Sain-Simon : "Hatıralar"
Rousseau : "İtiraflar"
Türk edebiyatındaki anı eserlerine örnekler ise şunlardır:
Ziya Paşa : "Defter-i A'mâl"
Muallim Naci : "Ömer'in Çocukluğu"
Ahmet Rasim : "Falaka" ve "Muharrir, Şair, Edip"
Halit Ziya UŞAKLIGİL :"Kırk Yıl" ve "Saray ve Ötesi"
Hüseyin Cahit YALÇIN : "Edebî Hatıralar"
Falih Rıfkı ATAY : "Çankaya" ve "Zeytindağı"
Anılar, genellikle aşağıdaki nedenlerden dolayı yazılır:
1- Geçmişi bir kez daha yaşamak ve yazma alışkanlığı kazanmak.
2- Anıları unutulmaktan kurtarmak.
3- Yok olup gitmesini göze alamadığımız bir gerçeğe kalıcılık kazandırmak.
4- Anıyı oluşturan olayı, durumu, yerleri, kişileri söz konusu edip, başkalarının bilgisine, yararına sunmak.
5- Kamuoyu önünde aklanmaya çalışmak, pişmanlığı dile getirip içini boşaltmak, günah çıkarmak.
6- Gelecek kuşaklara geçmişten sonuçlar çıkarıp sunmak.
7- Gerektiği zaman bir eleştiride bulunmak.
8- İnsanoğlunun; yaşantılarını, deneyimlerini başkalarıyla paylaşmak gereğini duymak.
Özellikleri:
1- Anılar ilgi çekici, bilinir nitelikte olmalıdır.
2- Anıların öğretici yanı vardır.
3- Anlatıcı yazarın kendisidir.
4- Yazar her türlü kaynaktan yararlanabilir.
5- Objektif eserlerdir ve dönemle ilgili belge niteliği taşırlar.
Anı – Otobiyografi farkı:
Anılar üslup yönüyle otobiyografilere de benzer; ancak anı otobiyografi içinde sadece bir bölüm sayılabilir. Yani otobiyografiler anıya göre daha geniş ve daha uzun bir dönemi içine alır.
Anı- Gezi Yazısı farkı:
Anılar, üslup yönüyle gezi yazısına benzese de yazarın dış dünyadan çok kendisinden söz etmesiyle gezi yazısından ayrılır. Gezi yazılarında özne dış dünyadır. Anılarda ise özne kişinin kendisidir. Anılarda çevreye ait bilgiler gezi yazısı kadar ayrıntılı değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder